By   5 april, 2012

Malmslättsvagen i LinköpingHär kommer några exempel på restider och kostnader för att åka med Östgötatrafiken respektive med egen bil. I prisberäkningen för bil är en uppskattad kostnad för värdeminskning, skatt och försäkring medräknat.

Med skatt, försäkring och värdeminskning inräknat blir de kortare resorna med Östgötatrafiken billigare än att ta bilen. Däremot sparar man lite tid genom att ta bilen. Detta märks särskilt om man har flera ärenden utspridda på flera platser i staden. Ska man t.ex. både till centrum och till Tornby är tidsvinsten stor om man väljer bilen. För resor mellan Linköping och Norrköping är tidsvinsten enorm, särskilt om man ska från ytterområde till ytterområde i respektive stad. Även kostnaden är betydligt mindre för enstaka resor. Med månadskot hos Östgötatrafiken kommer man billigare undan, men restiden är fortfarande densamma.

Räknestickan, Linköping – IKEA, Linköping

Östgötatrafiken: 39 minuter – kostnad 20 kr (SMS-biljett 22 kr)
Bil: 16 minuter – kostnad 21 kr

Räknestickan, Linköping – Klockaretorpet, Norrköping

Östgötatrafiken: 1:37 minuter – kostnad 80 kr
Bil: 38 minuter – kostnad 52 kr

Fårullsvägen, Linköping – Stora Torget, Linköping

Östgötatrafiken: 20 minuter – kostnad 20 kr (SMS-biljett 22 kr)
Bil: 12 minuter – kostnad 34 kr (19 kr + 15 kr parkering)

2 Comments on “Östgötatrafiken vs. bilen

  1. Robin Andersson

    Med statistik kan man bevisa precis vad som helst. Det är det som inte sägs i statistiken som blir det viktiga. Det jag utläser av det du skriver är att bilens framkomlighet är alldeles för bra i förhållande till kollektivtrafiken. Det borde rimligtvis inte vara så att det går snabbare att ta sig från räknestickan till Linköpings centrum med bil än med kollektivtrafik. Det är för dåligt. Det är ett bevis på att det är alldeles för mycket pengar på satsat på framkomlighet för bilar.

    Å andra sidan. Hade Linköpings s.k. förorter planerats som innerstadsbebyggelse i ett sammanhängande gatunät så hade det säkerligen varit en gångtid på 5 minuter, då staden inte hade varit lika utspridd. Då hade både bilen och kollektivtrafiken varit överflödig för dessa resor.

  2. Linköpingstrafiken Post author

    Det spelar ingen roll. Det enda som klår bilen är flyget, om det gäller sträckor över 50 mil. Att ta tåget till Stockholm tar 1 timma och 45 minuter. Med bil tar det knappt samma tid, och då slipper man ta tunnelbanan eller bussen vidare dit man ska i Stockholm. Det är dessutom billigare om man kör en bränslesnål dieselbil av nyare modell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *